Klimafeilslutninger

Her er en liste over behagelige feilslutninger i klimasaken:

-fordi det kan tenkes at Al Gore har sagt mer enn han har dekning for, kan ikke klimaproblemet være så stort.

-fordi Jens Stoltenberg flyr privatjet til København, er det ikke noen grunn for oss å forandre adferd.

-dersom klimaforskere krangler seg i mellom og får en personlig agenda, betyr det at de tar feil.

-fordi det finnes noen forskere som mener at klimaproblemene er oppskrytt, kan vi være sikre på at det ikke er så alvorlig som de fleste forskere hevder.

Det er behagelig med sånne feilslutninger som alle fritar oss fra ansvar. Men det hjelper ikke stor for jorda vår.

Explore posts in the same categories: politikk

2 kommentarer den “Klimafeilslutninger”

  1. Archimedes Says:

    Kjapt spørsmål: Hvor mange ganger kan et vitne bli tatt i løgn i en rettssal før vedkommendes troverdighet ikke lenger gir reelt grunnlag for vitnestatus?

    Når de menneskene vi baserer våre betraktninger og vurderinger på blir tatt i å lyve om det vi baserer våre betraktninger og vurderinger på, da er det ikke «behagelige feilslutninger» å bli skeptisk.

    Men på søken etter sannheten er det kanskje ikke så viktig med sannferdighet… eller hva?

  2. Øyvind Says:

    å bli skeptisk er ikke en feilslutning. Feilslutningen er å si at «fordi denne klimaaktivisten ikke alltid snakker sant, er det ikke sant at klimaet forandrer seg». Man må jo se på helheten av forskningen, og den er rimelig entydig, Al Gore eller ikke. Sunn skepsis skal man selvsagt ha til alle som påstår å fortelle sannheten.

    Men for å ta rettssaleksemplet (som jo ikke egentlig er relevant fordi det ikke er noen dom over noen som skal felles, men et handlingsmønster som skal innføres): Hvorvidt vitnet lyver eller ikke, har ingen innvirkning på hva som er sant i saken. For å overføre til vår virkelighet: om Al Gore er på jordet, har ingenting med hvorvidt klimaet endrer seg. Det «retten» må ta stilling til, er ikke primært om vitnet lyver, men hva som er sant og ikke sant angående saken.

    Om Al Gore lyver er det, enkelt sagt, verst for ham.


Legg igjen en kommentar